home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten Ootjies Tas
Ootjes tas
Hendrikje Beukers 1939 Corrie Koelewijn 1924 Cathrien Vedder 1934 Hendrikje de Graaf 1935 Wijmpje Hoolwerf 1932 Annie van Twillert 1942 Hilletje Koelewijn 1936 Mengsje Koelewijn 1932 Riek Dekkers 1938 Wijmpje van den Hoogen 1942 Maria van Twillert 1948 Riek van de Goot 1932
foto Gijs Haak

Het Wilde Oog werkt aan een beeldarchief van Spakenburger erfgoed in kunstzinnige contexten. Hollands van karakter. Universeel in uitstraling.

Hans Lemmerman en Inge van Run hebben contextueel designer Lotte van Laatum gevraagd een product te ontwerpen in samenwerking met Spakenburger vrouwen in klederdracht.
De Spakenburgse cultuurgeschiedenis vormt het uitgangspunt voor dit ontwerp dat zowel de oudere Spakenburgse generatie aanspreekt als jongeren in het algemeen.

ootjes tas

Lotte is doorgegaan op de beugeltassen die de Spakenburger vrouwen dragen tijdens bijzondere gelegenheden: “Alles aan de vrouwen ademt Spakenburg, behalve die tassen. Die kopen ze op antiekbeurzen in Overijssel of West-Friesland.”
Lotte ontwerpt drie nieuwe tassen met een Spakenburger identiteit. Spakenburg krijgt eigen tassen!
Binnen de Spakenburger klederdracht speelt de rouw een belangrijke rol. De tassen sluiten hierbij aan door een uitvoering voor de zware rouw, de lichte rouw en uit de rouw. Achttien tassen worden gebreid door klederdrachtvrouwen. Elke tas krijgt een eigen label met naam en geboortejaar van de breister (Mengsje de Graaf, 1932).

Met ‘Ootjies Tas’ wordt het spanningsveld overbrugd tussen ambachtelijke tradities en hedendaags design. Huisvlijt en technische innovatie worden verbonden.
‘Ootjies Tas’ geeft een hedendaagse betekenis aan Spakenburger erfgoed.
Resultaten: Tassen die gewild zijn onder vrouwen, klassiek en hedendaags, in en buiten Spakenburg!

Het Wilde Oog heeft kunstenares Balta (Anne-Marie Durand) gevraagd een poster te ontwerpen in combinatie met de breipatronen van Ootjies Tas.
In de Bunschoter van 3 maart 2008 verscheen een artikel van Hans Lemmerman waarin ontstaansgeschiedenis en filosofie van Balta uiteengezet wordt.
De poster/breipatronen zijn te koop bij VVV Spakenburg en bij Museum Spakenburg (5 euro) en zijn te bestellen via hetwildeoog@zonnet.nl

Tentoonstelling te zien:
Gemeentehuis Bunschoten (november/december 2007)
Bibliotheek Amersfoort (december/januari)
Stadhuis Utrecht (februari 2008)
Galerie Bart Kunst in Huis Nijmegen (februari/maart/april 2008)  

terug naar projecten