home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

projecten: Het Wilde Oog in Flevoland.
Het Wilde Oog in  Nieuwland
Het Wilde Oog in  Nieuwland
Hinke Schreuders Little Girls ≠1 en ≠2 (2005)
Het Wilde Oog in  Nieuwland
Fotografie:Wout Nooitgedagt

Het Wilde Oog in Flevoland:
Van 18 januari tot en met 4 mei 2014 in Nieuw Land, Lelystad.

In de foto- en filmtentoonstelling ‘Het Wilde Oog in Flevoland’ worden klederdracht en hedendaagse kunst op verrassende wijze gecombineerd: Spakenburger en Urker vrouwen en mannen zijn in fotoreeksen en filmpjes op theatrale wijze gerelateerd aan uiteenlopende kunstenaars als Charley Toorop, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Armando, Berend Strik, Claudy Jongstra en Atelier van Lieshout.
In deze expositie is ook  kunst in de openbare ruimte en land-art van Flevoland in een verruimd perspectief geplaatst. De Wilde Ogers relateren de vrouwen uit Spakenburg en Urk aan de kracht van werken zoals die van Antony Gormley, Richard Serra en Daniël Libeskind. Aan markante architectuur (die van theaters in Lelystad en Almere). En aan een derde krachtenveld van Flevoland, de natuur (de Oostvaardersplassen). De aanwezigheid van vrouwen in dracht en vissers op foto en film zorgt voor bezieling op het jonge (Flevo)land, voormalig werkterrein van hun vaders en opa’s
De beelden roepen het verhaal op van de mens die strijdt tegen de natuur en tegelijkertijd daarvan afhankelijk is in zijn bestaan.
Ook genereren beelden troost: collectief zitten de vrouwenin ‘De Groene Kathedraal’ van Marinus Boezem, één van de natuur-kunstschatten. 
De Flevolandse omgevingen waarin Het Wilde Oog de vrouwen positioneert zijn magisch. Als kijker betreed je een zone waar de tijd geen vat op lijkt te hebben. Hoe verhoudt dit zich tot de vrouwen die eerder een val in de geschiedenis oproepen? Ervaar je de compositie van de vrouwen bij het werk ‘De Tong van Lucifer’(Rudi van de Wint) als een duet of een duel?
De expositie Het Wilde Oog in Flevoland ontstijgt de waan van de dag, de bezoeker wordt tot tijdreiziger gemaakt.

Deze expo kwam tot stand dankzij bijdrages van de Gemeente Lelystad en Prins Bernhardcultuurfonds Flevoland.
terug naar projecten