home | het wilde oog | architectuur | beeldende kunst | performance | vormgeving |
beuys
| projecten | contact

het wilde oog in de pers

DIT HIER IS GEEN BOEK, Surrealistische Theaterportretten:

"In de Middeleeuwse Nijmeegse kelders werden ongestoord proeven gedaan, terwijl bovengronds mensen hun zaterdagse boodschappen deden. De schoonheid van bederf kennen we niet in een over-geësthetiseerde wereld."

(Werner Bossman, De Gelderlander, 26 april 2002).

"Verschillende deelopdrachten zijn in het boek in tekst en beeld gedocumenteerd. Er zijn brieven aan Dali, Buñuel, monologen van Dood Paard, levende totempalen, muisembryo′s op beschuit en schoenen vol maden. Naast de grote surrealisten uit het verleden dienden ook hedendaagse kunstenaars als Atelier van Lieshout, Marina Abramovic en Orlan leven van deelnemers als inspiratiebron. Steeds is per project aangegeven wat de opdracht was, het te gebruiken materiaal, en het in te zetten gedachtegoed. Het resultaat is een bizarre tocht langs onbegrijpelijke taferelen. Maar tegelijk geeft het ook inzicht in het surrealistische denken. Lemmerman en Van Run hopen met hun boek ook anderen te stimuleren tot het inzetten van het surrealisme in de theaterpraktijk.
Grafisch ontwerpers Floor van Essen en Jacqueline Wolters pakten het idee in elk geval goed op. Door het boek aan de verkeerde zijde te binden vonden zij een passende vorm voor de surrealistische inhoud."

(Marjolein Sponselee, Lucas X, 4, 2002).

"Er worden verbanden gelegd en/of zichtbaar gemaakt tussen de bronnen waar Van Run en Lemmerman zich door lieten inspireren en de levensloop van de acht deelnemers. Het inzicht in hun werkwijze dat je hierdoor krijgt, werkt zeer aanstekelijk. Een van de doelstellingen van het boek- het gaat erom vormgevende, spelende en schrijvende mensen op een spoor te krijgen waar beelden niet langer bedacht-logisch gemaakt worden, maar tijdens het werken zelf hun vorm vinden- beperkt zich niet tot deelnemers van het project. Het boek kan ook performers, beeldende theatermakers, regisseurs, dramaturgen, docenten en studenten kunst en cultuur hierbij helpen.
De teksten en beelden krijgen door de vormgeving van Floor van Essen en Jacqueline Wolters de ruimte die ze verdienen."

(Tjitske Jansen, De Kunsten, april 2002).

"De resultaten komen in de buurt van de happenings van de Weense Aktionisten uit de jaren vijftig en zestig, de Fluxusbeweging, foto′s van Paul Blanca of de theaterexperimenten van Jim van der Woude."

(Henk Meutgeert, Het Blad, november 2002).

 

terug naar pers | terug naar Dit hier is geen boek